Blog nejen o ježdění na kole. Součástí webu je i e-shop, prodejna a cykloservis zaměřený na MTB enduro, trail a downhill a také na všechny ostatní druhy cyklistiky.

Dlouhodobý test NORCO SIGHT A3 27,5″ 2018

Jeden z našich zákazníku a dost aktivní biker Pavel Zbíňovec sepsal menší test na Norco Sight, které u nás zakoupil. Jeho dlouhodobé zkušenosti a názor na tenhle bike najdete v článku. Za recenzi děkujeme a jsme rádi, že je spokojenej :)
sight_small

Norco Sight jsem pořídil jako nové začátkem roku 2018. Vybral jsem při své výšce 178 cm velikost L a velikost kol 27,5. Chtěl jsem něco obratnějšího, co se neztratí ve sjezdu nebo na lehčích enduro tratích a i kolo, co někam dojede. Předchozí bike byl CTM Scroll první generace, takže jsem věděl, že 27,5“ kola jsou pro mě ideální poměr mezi obratností a šviháním. Jinak ještě hodně jezdím na silničním kole a předchozí bike byla 26“ raketa od Duratecu. Párkrát jsem zkusil i trendy 29“, ale i přes některé výhody mě sedly nejlépe 27,5“.

Na Sightu mám za sezonu 2018 najeto cca 4500 km a zkusil jsem s ním snad vše. Zvládl jsem na něm i 90 km výjezdy, nebo Blinduro na Lipně. Kolo je dobrej univerzál, v okolí Brna se dá i hodně nastoupat a za odměnu si užít sjezdy. Taky jsem doma na singlech, v Jedovnicích a v Marianským údolí, tam mě to baví moc. Tady je myslím Sight ideál, ale neztratil se ani na Pekláku nebo v Koutech, samozřejmě to na něm nejde ve sjezdu při zdvihu 140 mm vzadu tak vyslat. Musím taky říct, že nejsem žádnej sjezdař, ale pořád se učím a zkouším víc a víc a Sight mě nijak nelimituje. Co se týče skoků, tak do vzduchu se mu chce víc než mě :) Rám je na sjezdy a skoky dimenzovanej až až, spíš by mohly v příštích letech zamakat na odlehčení, zase na druhou stranu jsem s ním neměl žádnej technickej problém. Celková váha je snad jediná slabina kola, zase bral jsem základní model a taky se mě ho podařilo upgradem některých komponentů odlehčit. Přední vidlice Rock Shox Revelation RC se 150 mm je tak akorát mezi XC a Endurem, takže zase all mountain :) V Boostu je krásně tuhá a na chod si nemůžu stěžovat, na lineárnosti pomohl jeden token navíc. Brzdy od Shimana mimokatalogovky MT-500 zase bez problémů, na blbnutí v bikeparcích a při delších sjezdech se mě osvědčily sintrované desky, jinak žádný propadání páky, pěkně včas zabírají a účinnost vzhledem k ceně super.

Co se týče úprav, nahodil jsem oproti seriové výbavě kratší představec Spank, širší řídítka FatBar V2 od Renthalu, který jsou krásně tuhý, lehký a sednou mě parádně do ruky. Vyměnil jsem i kliky za Shimano XT s oválným převodníkem Absolute Black 34T (původní Suntour jsou hrozný těžítka a trošku mě chyběly těžký převody, nahoru to vždy nějak urvu) přezul předek na Maxxis High Roller II v 2,3, zadek na Maxxis Aggressor 2,3 oboje v EXO protection a nahodil na bezduš. Původní Maxxis Forecastery dobře jely a byly i lehčí, ale o to víc ztrácely ve sjezdech a za mokra, zvlášť když se trochu ojely. Většinu věcí jsem měnil, až původní dosloužily, např. právě gumy, nebo gripy, ty už mám momentálně druhé, Fabric Lock-On a taky spokojenost. Původní nezůstalo ani sedlo, tam nedám dopustit na Pells Shark, mám ho i na silnici a jsem na něj zvyklej. Samozřejmě všechny tyhle věci jsou víceméně individuální.

Co se týče negativ z dlouhodobého hlediska, tak bych vzpomenul snad jen méně kvalitní lak, párkrát se odloupl skoro sám, ale nechal jsem si namíchat za pár korun barvičku a zatírám, relativně měkká patka, už mám druhou, ale ohla se vždy při pádu, což je lepší než měnit přehazku. Dále na teleskopické sedlovce Tranz-X byla už od začátku solidní vůle do strany, která se za ten rok tak zdvojnásobila, ale není to nic, co by se nadalo přežít. Na převodech měním jen řetěz, jednou lanko a bowden, jinak vše běhá jak má.

Když bych to shrnul, tak je NORCO Sight mým vysněným kolem, který jsem si upravil přesně podle sebe. Geometrie je oproti předchozímu CTM vyladěnější, pozice jezdce je krásně uprostřed a velice dobře se mě ovládá. Splňuje definici allmountain, tedy kola na vše a do každého terénu, tak jak si ji představuju. Jediné co, tak bych ho chtěl v karbonu, ale vzhledem k tomu, že při pořizování byli potomci (dvojčata) na cestě, muselo se někde ušetřit. Níže je specifikace, tak jak se kolo dalo koupit a původní a současná váha.

Cena modelu 2018 byla 64 990,- Váha před úpravami byla cca 15 kg, teď má 14,4 kg včetně pedálu Shimano PD-M 530.

Rider a tester: Pavel Zbíňovec

 



Frame

Sight Aluminum 140mm

Rear Shock

Rockshox Deluxe RT Trunion w/Debonair

Fork

Rockshox Revelation RC, 150mm

Rear Derailleur

Sram NX 11 speed

Number of Gears

11

Shifters

Sram NX 11

Chain set

SR Suntour Zeron Boost 32T 1X narrow/wide

Bottom Bracket

SR Suntour 73mm threaded BB

Cassette

Sram NX 11

Chain

Sram 11 speed

Pedals

Not Supplied

Brakeset

Shimano BR-MT500 hydraulic disc brake w/180mm rotor

Handlebars

Norco 25mm rise 6061 DB alloy 760/780mm 31.8mm bore

Stem

Alloy 6061 35mm bar bore, 60mm

Headset

FSA #57 E ( tapered internal ) 1.5″ to 1-1/8″

Grips

SDG Stage 1 lock on grip

Rims

WTB STP I29 TCS rim, 29mm inner

Front Hub

Shimano Deore 110x15mm

Rear Hub

Shimano Deore 148×12 boost

Tyres

Maxxis Forecaster 27.5×2.35 folding bead

Saddle

SDG Fly Mtn

Seatpost

JD Trans X post 80mm XS, 100mm S, 125mm M,L,XL, 31.6mm

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Anti-Spam Protection by WP-SpamFree