Blog nejen o ježdění na kole. Součástí webu je i e-shop, prodejna a cykloservis zaměřený na MTB enduro, trail a downhill a také na všechny ostatní druhy cyklistiky.

Začátky – historie punkbike

Jak to všechno začalo? Kdy a proč jsem začal jezdit na kole a co předcházelo otevření bikeshopu PUNKBIKE STORE?

Tak pěkně popořádku. K biku mě přivedl kámoš Felix Šmat z Dukovan, kterej svýho času závodil myslím za tck Žilina. Ještě před dobou MTB jsme dávali jako děcka sjezdy na ukrajině, ale sovětskej stroj toho moc nesnesl. Díky němu (Felixovi) jsem pořídil svý první XC, který vydrželo o trošku víc. Ale materiál šel rychle do kytek, čím víc se jezdilo z kopce. Zlom směrem k DH bylo zhlídnutí videa Chainsmoke v tenkrát kultovní prodejně HOBBY SPORT, divácká účast na ME DH+DS v roce 95 ve Špindlu a vítězství v juniorský kategorii na 1. Bikefestu 97 v Turnově. Proběhlo i pár XC závodů, ale to nebavilo. Bylo jasno.

Velkej dík patří tátovi, kterej zaplatil na tehdejší dobu strašnejch 28 000,- za můj první odpruženej rám KHS FXT, a po prvních závodech mě vozil. Přes hrozný crashe, který jsem dával a velkej strach, kterej o mě měl, jsem od něj měl vždy maximální podporu. Dal si pivo, zmizel do lesa a nebylo o něm slyšet. Ideální trenér, žádnej stres a zbytečný rady. Tak to má být. S dovršením plnoletosti jsem nejdřív vlakem a pak v naší firemní Dáčii, později Escortu začal obrážet sjezdový a dualový závody.

Od tý doby, jsem do roku 2012 mimo pauz zbůsobených zraněníma nevynechal žádnou sezonu, a troufám si tvrdit, že jsem byl nejdýl aktivně závodící sjezdař v Brně. Na prvním místě u mě nebýval až tak výsledek (i když snaha většinou, hlavně ze začátku byla) ale hlavně šlo o to si akci užít se vším všudy. A tak předzávodní i pozávodní párty bývaly ostrý. Akcí bylo fakt nespočet, řadu z nich jsem taky pořádal, v podstatě každej víkend od jara do podzimu něco. Díky závodění jsem poznal spoustu výborných lidí, kámošů na celej život.

Mimo samotný ježdění k mýmu životu vždycky taky patřila práce v oboru. V roce 2000 jsem po krátký brigádě u Tomáše Kočaře nastoupil jako prodavač do XC BIKE, později pak do prodejny PASKO na Dvořákově. Po několika letech jsem zakotvil jako obchoďák u PELL’S, v tý době dovozce MONGOOSE a SCHWINN. Tenkrát se kola prodávaly opravdu jako rohlíky, byl to obrovskej boom. Jelikož se PELL’S vždy orientoval spíš na XC/silnici, využil jsem nabídky kámoše Saši Rovného a přešel k němu do TBB BIKE, do nové prodejny na Smetanově ulici. Tehdy jediná speciálka na DH, FREERIDE a BMX. Byly to super časy, jezdilo se po závodech, pořádali jsme různý akce, psali jsme reporty pro web, točili videa, patřili jsme shopmezi top bike weby v ČR, s přístupy více než 1000 čtenářů za den. Ale i tohle období mělo svůj konec, Saša se vydal cestou specializace na BMX FREESTYLE, a tak jsme se rozloučili. Mezitím se PELL’S přestěhoval a otevřel novou velkou firemní prodejnu, kde jsem získal místo vedoucího. Stále mě to ale táhlo blíž ke gravity disciplínám, takže postupem času vznikl PB STORE jako e-shop o pár sjezdových komponentech, spravovanej večer po práci. Když už se nedalo obojí stíhat, došlo začátkem května 2013 k otevření kamenné prodejny PUNKBIKE STORE v Černých polích, na Sládkově ulici. Koncem sezony 2017 padlo důležité a nelehké rozhodnutí shop přestěhovat, přes všechny klady i zápory jsem nakonec zvolil nové místo v Juliánově, na Bělohorské. 

Píše se rok 2017. Co se týče ježdění, tak motivace a zdraví už nejsou co dřív, času je ještě míň. Ještě, že jsou výkonný světla a dá se jezdit i v noci :) DH kolo prodáno, pro větší univerzálnost jsem pořídil enduro, ale i to stačí na sklouznutí na pár EN závodech a nebo jen tak po výletech a jízda na kole je pro mě pořád ta nejlepší zábava na světě.

Chtěl bych tady taky poděkovat všem lidem, co mě za moji závodní i osobní kariéru kdy pomohli a taky díky všem současným i budoucím zákazníkům:) Většinu toho co vydělám, se snažím vracet zpět do shopu a tím zlepšovat nabídku i naše služby. Kvalitních obchodů je v Brně pomálu a já bych byl rád, když by PUNKBIKE STORE patřil mezi nejlepší:)

Josef „DD“ Spáčil

Mix z fotek různýho data (převážně scan z pravěku)

Sezona 2002

Sezona 2003

Sezona 2004

Sezona 2005

Sezona 2006

Sezona 2007

Sezona 2008

Sezona 2009

Sezona 2010

Sezona 2011

Sezona 2012

Sezona 2013 a novější



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Anti-Spam Protection by WP-SpamFree